În primele două articole am prezentat foarte pe scurt cine este Tolkien și caracteristicile universului fantastic creat de el. Articole foarte superficiale, dar necesare din punctul de vedere al unui autor care observă cum scriitori emblematici pentru literatură sunt „desacralizați” de către giganții economici și tehnologici. În al doilea articol, am spus că sunt probleme de geo-politică în noua serie „Rings of Power”, semnată Amazon. Mai bine spus, probleme de spațiu și timp. Dezvolt ideea în acest articol.

Amazon strigă „rasism”. Cititorii strigă „scriere proastă”.

Amazon alături de echipa seriei „Rings of Power” fac următorul anunț pe canalul de Instagram:

La exact această postare, cititorii Tolkien au răspuns astfel:

Și le dau dreptate cititorilor Tolkien. Amazon a introdus actori de culoare. Bravo lor, nu asta ne deranjează. Ci faptul că nu au știut cum să integreze diversitatea în universul armonios al lui Tolkien. Nu suntem rasiști, dar Tolkien a avut o viziune clară asupra speciilor și ființelor pe care le-a creat în acel univers fantastic.

De ce NU suntem rasiști?

  1. Cărțile Silmarillion, Hobbit, Lord of the Rings au fost inspirate din geo-politica Europei din Primul Război Mondial. Ba mai mult, analize ale textelor lui Tolkien arată faptul că există o inspirație politică diversă, poate și mai veche decât Primul Război Mondial. Dar, având în vedere că Tolkien a scris cărțile în jurul Primului Război Mondial (1914-1918), primele note asupra poveștii Silmarillion datând din 1917, Hobbit – 1937 și Lord of the Rings 1937-1949, am putea lua în considerare și cel de-al Doilea Război Mondial (1939 – 1945) și Holocaustul (1941-1945). Pe vremea aceea, actorii geo-politici majori erau europenii, deci albii, deci caucazienii. Oamenii non-albi erau minoritari, asupriți, pierduți și împrăștiați, astfel încât din casa Númenor, de exemplu, regina NU avea cum să fie o femeie de culoare.

Da, surpriză! Orice poveste fictivă este strâns legată de realitatea vremurilor în care a fost scrisă sau istoria cunoscută, pentru că scriitorul percepe realitatea și o redă, modifică sau transformă prin poveștile sale. Cel mai probabil, majoritatea oamenilor în funcții înalte și din familii importante pe care Tolkien i-a întâlnit erau…albi.

2. Totuși, Miriel (2), regina casei Númenor apare în Silmarillion la paginile 322-323, 335 „Tar-Miriel the Queen, fairer than silver or ivory or pearls.” Ce culoare are argintul? Dar fildeșul? Dar cea mai comună culoare a perlelor? Și dacă regina era „mai bălaie ca argintul, fildeșul sau perlele?

Elefantul are colți de FILDEȘ.

Repet, nu e nicio problemă că Amazon a introdus persoane non-albe. Dar nu le-a introdus corect și just, conform scrierilor lui Tolkien.

3. Elfii au fost portretizați de Tolkien ca simbolurile luminii. În adaptarea Amazon, Arondir este foarte frumos și exotic. Dar…nu există în cărțile lui Tolkien. Arondir este un personaj creat de Amazon ca să arunce în serie o poveste de iubire à la Aragorn și Arwen. Dacă îl făceau om, nu Dunedain, nu Númenor ci OM, nu era nicio problemă. Dar Amazon s-a trezit să-l facă elf, din aceeași familie ca elfii din Mirkwood, a.k.a Thranduil și Legolas. Da…seamănă foarte mult cu ei.

În aceeași categorie ar fi și Tauriel creată de Peter Jackson și povestea ei de dragoste cu Kili. Doar că P.J. a respectat de unde vine fiecare din speciile lui Tolkien. Oricum, pot spune că Hobbit-ul nu este preferata mea ecranizare tocmai din cauza lui Tauriel, Kili și episodic și Legolas care nu prea avea ce căuta în Hobbit-ul.

NU suntem rasiști. Amazon e doar foarte incorect, neprecis și s-a îndepărtat extraordinar de mult de creația lui Tolkien, încât nu ar avea dreptul legal ca seria să fie numită „Rings of Power” și nici legată de Tolkien. Ar putea fi numită în schimb: „Cum să ne batem joc de Tolkien?” sau „Vrem și noi să facem parte din Middle Earth” sau „Flori, fete și băieți.”

De ce este Amazon „woke” și „cancel culture”?

Manifestările activiste cunoscute ca „woke” și „cancel culture” sunt trend-uri sociale care definesc ca rasist, discriminatoriu, abuziv orice punct de vedere sau acțiune venite din partea majorității albe, tradiționale, clasice. Astfel că, în momentul în care cititorii Tolkien (indiferent de rasă, culoare, religie) au spus Amazon-ului „ați făcut o treabă foarte proastă cu noua serie, ați distrus creația lui Tolkien”, Amazon a sărit și a spus că sunt rasiști. Am dovedit mai sus că NU suntem rasiști, doar ținem la scrierile lui Tolkien. Totuși, punctual, cu ce greșește Amazon:

  • Nu respectă scrierile lui Tolkien în ceea ce privește particularitatea fiecărei specii și creaturi
  • Exagerează rolul unor personaje feminine canonice din scrierile lui Tolkien de dragul feminismului de valul al-4-lea.
  • Sexualizează scrierile lui Tolkien (există o scenă între Disa și Durin cu insinuări sexuale*, relațiile din Tolkien sunt pure, curate, platonice chiar, nici urmă de sexualizare, nicio trimitere subtilă, oricât de subtilă.)
  • Dialoguri foarte slab scrise, supărător de slab, de exemplu: „There are wonders in this world beyond our wondering”….Poftim? Pentru o astfel de greșeală nu terminam școala.
  • Lipsa moralității și valorilor pe care Tolkien a construit acest univers fantastic (da, creștin, din păcate pentru Amazon și cancel culture)


*insinuări sexuale la minutul 0:22, dialogul este:
„Durin – Un motiv pentru care te-am luat pe tine de nevastă și nu pe Margaret (blabla)
Disa – Și care sunt celelalte motive? În timp ce îl atinge tentant.
Durin – Îți spun mai târziu”

În încheiere…

Dragă Amazon,

Nici actorii, nici fanii, nici gurile rele nu sunt de vină pentru producția slabă și prost-pregătită. Nu există un rasism împotriva actorilor plătiți de tine, dar există o plângere masivă a cititorilor fideli Tolkien pentru că masacrezi universul Tolkien, îl desacralizezi, îl strici, nici scriitorii tăi, nici producătorii nu au respect față de Tolkien. Actorii sunt plătiți să joace după cum le cânți tu. Nu au nicio vină.

Pentru a încheia în stil mare: