În articolul trecut, am abordat problema interpretării de către compania Amazon a universului creat de Tolkien. Lansarea seriei „Rings of Power” de către Amazon a dus la revolta cititorilor Tolkien, iar Amazon s-a grăbit imediat, în spiritul culturii woke și cancel culture, să îi numească pe aceștia rasiști. Însă, majoritatea cititorilor Tolkien au criticat scrierea și producția seriei ca infidelă și jignitoare universului Tolkien. Continuăm analiza cărții ,,Silmarillion” pe care se bazează seria Amazon.

Personajele din Silmarillion

Trebuie spus faptul că această carte este extraordinar de complexă din punct de vedere al construcției personajelor. Tolkien a creat specii și rase, fiecare cu o cultură și istorie proprie. Totuși, linia generală din Silmarillion este centrată pe Valari și urmașii lor în război cu Melkor și servitorii lui. Cele mai importante și des întâlnite personaje din ,,Silmarillion” sunt:

 • Manwë
 • Melkor
 • Varda
 • Ulmo
 • Aüle
 • Yavanna
 • Fëanor
 • Thingol
 • Finrod
 • Beren și Lúthien
 • Eärendil
 • Tuor
 • Túrin
 • Sauron
 • Ungoliant

Vedeți undeva Galadriel? Da, nici eu. Totuși, cei de la Amazon au văzut-o pe Galadriel ca personaj principal. Să se fi concentrat doar pe paginile unde apare Galadriel având în vedere că Silmarillion este o carte mult prea complexă pentru a fi transformată în film, o serie chiar? Vedem imediat. Oricine ar dori să transforme Silmarillion în film sau serie, era mai înțelept să se concentreze pe narațiunea lui Fëanor care este creatorul celor trei nestemate „Silmarils” de unde și titlul cărții.

Amazon se apără spunând că nu au drepturile de autor asupra cărții Silmarillion, dar au totuși drepturile de autor pentru Frăția Inelului, Cele două turnuri, Întoarcerea Regelui, apendix, Hobbit-ul (aici declarația). Adică destul material ca să nu facă prostiile pe care le-au făcut cu noua serie. Noua serie „Rings of Power” face trimitere la Al doilea Ev, deci la folclorul construit de Tolkien în cartea ,,Silmarillion”.

Ca să nu mai zicem faptul că la pagina 341 din carte, Tolkien începe un nou capitol numit „Of the Rings of Power and the third age”, astfel că, scuza reprezentanților Amazon că nu dețin drepturi asupra Silmarillion nu ține. Ori, trebuia să nu pună titlul seriei „Rings of Power”.  Cred că familia Tolkien nu le-au dat drepturile tocmai ca să protejeze moștenirea literară de nebunia acestor vremuri.

Ce face Galadriel în Silmarillion?

Galadriel, notă din apendix-ul cărții Silmarillion, p. 398.

În noua serie semnată Amazon, Galadriel este personaj principal. Cu toate acestea, Galadriel nu este personaj principal în niciun Ev al universului Tolkien. Este personaj episodic, de suport. Un personaj magnific pe care Amazon l-a denaturat. Cum?

Haideți să luăm paginile unde Galadriel apare în cartea Silmarillion.

Pagina 61: „The sons of Finarfin were Finrod the faithful (who was afterwards named Felagund, Lord of Caves), Orodreth, Angrod, and Aegnor; these four were as close in friendship with the sons of Fingolfin as though they were all brothers. A sister they had, Galadriel, most beautiful of all the house of Finwe, her hair was lit with gold as though it had caught in a mesh of radiance of Laurelin”.

Pagina 89: „…but Galadriel, the only woman of the Noldor to stand that day tall and valiant among the contending princes, was eager to be gone. No oaths she swore, but the words of Feanor concerning Middle-Earth had kindled in her heart, for she yearned to see the wide unguarded lands and to rule there a realm of her own will. Of like mind with Galadriel was Fingon Fingolfin’s son…”

Pagina 97: „The fire of their hearts was young, and led by Fingolfin and his sons, and by Finrod and Galadriel, they dared to pass into the bitterest North.”

Pagina 129 – 130 „Now on a time Finrod and Galadriel his sister were the guests of Thingol their kinsman in Doriath”, „Galadriel his sister went not with him to Nargothrond, for in Doriath dwelt Celeborn, kinsman of Thingol, and there was great love between them”

În paginile 145-147, Galadriel discută cu un alt personaj, Melian care dovedește din nou caracterul ei de consilier și sfătuitor, nicidecum de o prințesă războinică, un rol denaturat de către Amazon, dovadă a feminismului exagerat promovat de giganții tehnologici și economici de azi.

Pagina 150:”…and Galadriel asked him why this should be;”

Pagina 198: „as long before he had foretold to Galadriel.”

Pagina 282: „…Celeborn, prince of Doriath, who was wedded to Lady Galadriel”; pagina 306: „and Celeborn of Doriath, with Galadriel his wife”

În paginile 358-361, Galadriel este menționată strict în legătură cu primirea inelului Adamant în ținutul Lorien, unde Galadriel era: „a queen she was of the woodland Elves…and she was the mightiest and fairest of all the Elves”, și la pagina 361 este menționată ca susținătoare a lui Gandalf/Mithrandir. Trebuie spus faptul că paginile 358-361 fac parte din capitolul „”Of the Rings of Power and the third age”.

Galadriel întotdeauna a fost portretizată de Tolkien ca cel mai de preț sfătuitor și consilier, ca lumina frumoasă în tot războiul. Amazon a denaturat personajul Galadriel, oferindu-i rolul de războinic, răzbunătoare și singura persoană care își dă seama că răul încă există. Repet din articolul trecut: Toți Valarii și urmașii lor știau că Melkor și Sauron încă se distrează în Middle Earth.

 

Nu, Galadriel niciodată nu a fost singura care s-a bătut cu un troll, singura pricepută în mânuirea sabiei, pe când bărbații elfi să cadă secerați ca proștii. Amazon, exagerezi!

Dar Amazon nu se oprește aici. Mi-ar trebui tot spațiul infinit al internetului să vă arăt cum Amazon denaturează și celelalte personaje precum Elrond, dwarfii, casa Númenorilor. Mai mult de atât introduce o serie de personaje care ar imita povestea de iubire dintre Beren și Luthien, Eowyn si Faramir, Aragorn și Arwen.

Dar, stați. Avem și probleme de geo-politică.

Probleme semnalate de cititorii Tolkien și pentru care au fost numiți rasiști de către Amazon. Totul în partea a-3-a „Tolkien: Cultura tăcerii în literatură. Noii orci și Amazon”.