Povestiri scurte

 

O colecție de povestiri scurte, inspirate din România veche. Istoria României a lăsat în urmă o bogată cultură, iar domniile și dregătoriile României cu ale lor esențe merită regăsite în scurte povestiri literare din prezentul artistic al țării. Aceste povestiri sunt un exercițiu literar ce trebuie întâmpinat cu umor. Lectură plăcută!

 Cerc în doi

În scurta povestire ,,Cerc în doi”, domnița Sanda fuge de planurile de măritiș ale părinților ei, mari nobili ai României din 1870, însă cade pradă unui joc subtil al rânduieli cosmice.

Domnița se pregăti, ducânduși mâinile la piept, să se
arate fericită de afacerea ce o pusese la cale, dar
dintrodată un zgomot bărbătesc, aspru îi sparse avântul.

Pentru a citi, dați click aici

 

Nuntă-n sat

În scurta povestire ,,Nuntă-n sat”, o fată de țăran fură crâmpeie de poveste din cărțile unui tânăr moșier. Baiul e că odată furată povestea, e furată și inima.

Se strânseră împreună pe o pătură, tatăl tăie din brișcă slănina, mama sfărmă brânza și rupse pâinea coaptă bucăți. Cele mai mari bucăți, și din slănină, și din brânză, și din cocătură le dădură amândoi fetei că părinții așa erau obișnuiți, să tot rupă de la gura lor și să dea copiilor.

Pentru a citi, dați click aici

 

La bunica-n sat colind

Iernile petrecute la sat au devenit o clipă dintr-o lume tot mai străină. Această povestire aduce o închinare acelor vremuri și rugămintea de a nu părăsi satele românești în zi de sărbătoare.

Și acum o văd, vie ca o icoană, cum călca anevoie zăpada din ogradă ca să vie la poartă să ne pupe obrajii arși de frig.

Pentru a citi, dați click aici